Joomla! Logo

Welkom op de website van

M.H. van Meurs en Zn

Joomla! Logo
   Projecten
http://www.murisbouwmaterialen.nl/media/Image/Producten/Bouwmaterialen/Dakpannen/foto/dakpannenfoto2.jpg

 

 

 

Dakpannen

Een dakpan is een dakbedekking van gebakken klei of gevormde beton die geschikt is om op een hellend dak te worden toegepast. Ook kunnen dakpannen verticaal worden verwerkt, hiertoe vormt de verankering een essentieel onderdeel.


Op het houten dak wordt een latwerk gemaakt van panlatten op de maat van de pannen, waar de pannen met een nok op rusten. De pannen vormen een aaneengesloten geheel. Doordat ze elkaar overlappen en veelal zijn voorzien van kop- en zijsluitingen wordt een waterdicht en windvast geheel gevormd.

Bij de oude Grieken waren oorspronkelijk vlakke pannen in gebruik met opstaande randen. De naden werden hierbij afgedekt met kleinere halfronde iets taps toelopende pannen. De nu nog steeds bekende zogenaamde monnik- en nonpannen zijn hiervan afgeleid.

Tegenwoordig worden dakpannen machinaal gemaakt. Een met een strengpers gemaakte koek klei wordt op een revolverpers gelegd en in een boven- en ondervorm in de gewenste vorm geperst. Deze wordt dan gedroogd in een droogoven, eventueel voorzien van een afwerklaag zoals een kleipapje met metaaloxide. Om een nog dichtere structuur te krijgen, wordt aan dit kleipapje een fractie glas toegevoegd zodat een edelengobe verkregen wordt. De dakpan wordt daarna gebakken in een oven. In een speciaal proces, vooral in Zuid-Nederland toegepast, ontstaat het zogeheten "blauw gesmoord", pannen met een speciale kleur blauwduifgrijs . Deze pannen hebben geen afwerklaag; de scherf is blauwgrijs, ontstaan doordat de luchttoevoer na het bakproces, gaarbrand, wordt afgesloten.

 

Al 35 jaar een begrip...

LOODGIETERS- EN INSTALLATIEBEDRIJF 

Ruiterskampweg 2, 5222 BB  's-Hertogenbosch,

Telefoonnummer 073-6233999

 

http://betonplaza.nl/content2/dakpan.jpg?maxwidth=480&quality=70

http://bjmvdber.home.xs4all.nl/woonparkoosterhout/images/BAM-dakpannen.jpg

http://www.bertingbouw.nl/uploads/afbeeldingen/nieuwbouw/landhuis-waarde.jpg

http://www.bouwproducten.nl/indeximages/producten_8305_320.JPG